Rýchlosť vyhotovenia prekladu

Ako si časovo naplánovať preklad dokumentov?

business-associates-smiling-togetherjpg

V predchádzajúcom článku sme sa venovali prvému faktoru cenotvorby, ktorým je rozsah textu. Môžete si ho prečítať tu

Druhým faktorom cenotvorby je rýchlosť vyhotovenia prekladu, ktorá závisí od osobných možností prekladateľa: koľko hodín pracuje v jeden pracovný deň, či aktuálne pracuje na inom preklade a tiež od toho, ako rýchlo prekladá (prípadne či používa prekladateľský softvér).

Rada č. 1: Vo všeobecnosti platí, že ak rátate s rýchlosťou prekladu 1 normostrana za 1 hodinu, nič tým nepokazíte. Samozrejme, po preklade si prekladateľ text ešte raz prečíta, aby vychytal nezrovnalosti či preklepy, čo tiež trvá nejaký ten čas. 

Sú však situácie, keď potrebujete odovzdať preklad svojich dokumentov úradu alebo polícii čo najrýchlejšie alebo vám to súri z iného dôvodu. Pri preklade potrebného „na včera“ musí prekladateľ skonštruovať „stroj času“. :-) To predstavuje pridanú hodnotu, ktorú môžeme nazvať expresným príplatkom.

KALKULÁCIA
Za súrny preklad textu (do 24 hodín) s rozsahom menším ako 7 normostrán (cca 8 pracovných hodín), keď si prekladateľ musí preorganizovať svoj harmonogram, s inými klientmi dohodnúť predĺženú lehotu odovzdania prekladov a pod., ako aj za prácu mimo štandardnej pracovnej doby (večer a v noci) alebo cez víkend a sviatky sa účtuje expresný príplatok od 50 % do 200 % (v závislosti od konkrétnych podmienok). 

Rada č. 2: Čas na preklad dokumentov si plánujte na základe ich rozsahu. Určte si počet normostrán podľa tohto návodu a použite vyššie uvedené pravidlo: 1 normostrana za 1 hodinu. Ak budete rátať s tým, že prekladateľ môže aktuálne pracovať na inom preklade, ktorý potrebuje najprv dokončiť a tiež so štandardným pracovným časom v pracovné dni (mimo víkendov a sviatkov), rozhodne u neho získate dobrý bod. Ak preklad potrebujete súrne, začnite touto informáciou. 

V ďalšom článku sa pozrieme na tretí faktor cenotvorby – úradný alebo neúradný preklad?

Veríme, že vám náš blog pomôže lepšie sa orientovať v oblasti prekladov. 

So srdečným pozdravom
tím Inteligentné preklady
T: 00421-907-330-356

Zverejnené: 3.8.2022